Politika kolačića

Web kolačići su male tekstualne datoteke koje naš web poslužitelj postavlja na web preglednik Vašeg računala ili mobitela u svrhu praćenja odabira postavki stranice, kao i prilikom ulaska na dijelove stranice koji zahtijevaju unos korisničkog imena ili lozinke. Bilo koje spominjanje kolačića u ovoj informaciji uključuje i druge vrste automatiziranog pristupanja ili pohrane informacija na Vašem uređaju. Kolačići se ne mogu koristiti za pokretanje programa ili postavljanje virusa na Vaše računalo. Neki kolačići koje naš internetski poslužitelj postavlja brišu se automatski s Vašeg računala na kraju sesije, odnosno onog trenutka kada napustite naše stranice.

Kada ste pristupili ovoj web stranici dobili ste poruku kojom ste obaviješteni o korištenju kolačića na ovoj stranici. Nužni kolačići i kolačići za koje date Vaš pristanak pohranjivat će se na Vaš uređaj na dolje opisani način. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti Vam neće biti dostupne.

Kako bi stranica brzo, sigurno i pravilno funkcionirala, ona koristi nužne kolačiće koji ne mogu biti isključeni, sukladno aktualnim propisima koji reguliraju zaštitu osobnih podataka. Obično se postavljaju kao reakcija na Vaše radnje kao što su postavke privatnosti, prijava ili popunjavanje obrazaca.

Vrste kolačića

  • Tehnički kolačići – nužni kolačići

(uvijek aktivni) – nužni za funkcioniranje internet mjesta i ne mogu se isključiti u našim sustavima. Uobičajeno se postavljaju kao odgovor na Vaše radnje koje uključuju zahtjev za uslugama, kao što su postavke kolačića, prijava ili ispunjavanje obrazaca. Svoj preglednik možete postaviti da blokira te kolačiće ili pošalje upozorenje o njima, ali u tom slučaju neki dijelovi stranice neće raditi. Ti kolačići ne pohranjuju nikakve informacije koje bi Vas mogle identificirati.

  • Funkcionalni kolačići

(mogu se uključiti i isključiti) – omogućuju internet mjestu pružanje poboljšane funkcionalnosti i personalizaciju. Možemo ih postaviti mi ili pružatelji usluga trećih strana čije su usluge dodane na naše stranice. Ako ne omogućite te kolačiće, neke od tih funkcija možda neće pravilno funkcionirati.

  • Statistički kolačići

(mogu se uključiti i isključiti) – omogućuju bilježenje posjeta i izvora prometa u svrhu mjerenja i poboljšanja učinkovitosti internet mjesta. Ako ne omogućite te kolačiće, nećemo znati kada ste posjetili našu stranicu i nećemo moći pratiti njezinu učinkovitost. Ne pohranjuju izravno osobne podatke, ali se temelje na jedinstvenoj identifikaciji Vašeg preglednika i internetskog uređaja.

  • Marketinški kolačići

(mogu se uključiti i isključiti) – služe za praćenje korisnika kroz web stranice i prikazivanje ciljanih oglasa. Koriste se za praćenje uspješnosti marketinške komunikacije te oglašavanje. Prikupljaju podatke o ponašanju i kretanju na web mjestu, radi prilagodbe ciljanih oglasa. Ako ne omogućite te kolačiće, susrest ćete se s manje ciljanim oglašavanjem.

Kolačići koje prikupljamo

Neki kolačići koje koristimo neophodni su za pravilno funkcioniranje stranice, odnosno kako biste ju mogli neometano koristiti:

Ova stranica koristi i funkcionalne kolačiće koji služe kako biste zapamtili informacije o pojedinim postavkama i odabirima koje ste napravili za vrijeme korištenja stranice. Ovdje spadaju i kolačići za prikaz Youtube videa koji su dio stranice, točnije:

CONSENT

VISITOR_INFO1_LIVE

YSC

Dodatno, ove stranice koriste i statističke kolačiće, i to Google Analytics kolačiće koji omogućuju analiziranje posjećenosti. Uz statističke kolačiće koriste se i oglašivački kolačići (Google Adsense). Pružatelj tih usluge je Google, Inc.

Informacije koje Google Analytics i Google Adsense kolačići generiraju o vašem načinu korištenja ovih stranica, među kojima je i IP adresa s koje ste pristupili stranicama, prenose se na poslužitelj tvrtke Google i tamo pohranjuju. Te informacije bit će korištene u svrhu analize načina korištenja ovih stranica i izrade izvješća namijenjenih administratorima stranica o aktivnostima na tim stranicama.

Više o Google Analytics na stranici: https://support.google.com/analytics/answer/6004245

Promjena postavki

U bilo kojem trenutku možete pregledati ili izmijeniti postavke koje se odnose na sustave za prikupljanje podataka. Ako ste prilikom dolaska na našu web stranicu prihvatili i kolačiće koji nisu obavezni (tehnički), te kolačiće po kategorijama možete onemogućiti u predgledniku kolačića ovdje . Blokiranjem tih kolačića moći ćete i dalje pregledavati naše stranice, no određene funkcionalnosti, kao i pogodnosti koje ćemo Vam moći omogućiti bit će ograničene.